Prevence a řešení alergických reakcí na kosmetiku

Při vývoji kosmetických produktů je pro nás na prvním místě vaše bezpečnost a spokojenost. Pečlivě vybíráme ingredience tak, abychom minimalizovali riziko alergických reakcí, a proto ve složení nenajdete známé alergeny, jako jsou esenciální oleje, přírodní a syntetické parfemace nebo chemické konzervanty. V případě růstových sér je složení navíc založeno na bázi peptidů a neobsahuje známá analoga prostaglandinů, která jsou rovněž častým zdrojem podráždění a vedlejších negativních projevů. Přes to všechno se samozřejmě může ve výjimečných případech objevit alergická reakce nebo přecitlivělost na některou ze složek.

Prevence alergických reakcí

Při používání kosmetiky, ať má jakkoliv šetrné složení, vždy hrozí určité riziko alergické reakce. O to důležitější je věnovat čas preventivním opatřením, která vám pomohou předejít nepříjemným zkušenostem a přispějí jednak k účinnosti produktů, jednak k jejich bezproblémové aplikaci. 

Před použitím jakéhokoli nového kosmetického produktu doporučujeme provést test na malé ploše kůže. Tento test vám pomůže zjistit, zda máte na produkt alergickou reakci, aniž byste riskovali rozsáhlejší podráždění pokožky.

Jak provést test alergických reakcí:

  1. Výběr místa pro test: Vyberte si nenápadné místo na těle, kde je kůže citlivá, ale ne příliš exponovaná. Ideální je vnitřní strana zápěstí nebo předloktí.
  2. Aplikace produktu: Naneste malé množství produktu na vybrané místo. Ujistěte se, že aplikujete dostatečné množství, aby se produkt dobře vstřebal do kůže.
  3. Čekání: Nechte produkt působit alespoň 24 hodin. Během této doby nechte místo testu odkryté a vyhněte se jeho umývání nebo tření.
  4. Pozorování: Sledujte, zda se na testovaném místě objeví nějaké příznaky alergické reakce, jako je zarudnutí, svědění, pálení nebo vyrážka. Pokud se objeví jakýkoli z těchto příznaků, produkt nepoužívejte.

Tipy pro minimalizaci rizika

  • Pečlivě čtěte složení. Před nákupem pečlivě čtěte složení produktů. Pokud víte, že jste alergičtí na určité ingredience, ujistěte se, že nejsou součástí složení.
  • Začněte s menším množstvím. Při prvním použití nového produktu začněte s menším množstvím. To vám umožní lépe sledovat reakci vaší kůže.
  • Vyhýbejte se kombinaci nových produktů. Pokud zkoušíte nový produkt, vyhněte se používání dalších nových produktů současně. To vám pomůže přesněji určit, který produkt může způsobovat případné reakce.
  • Konzultace s dermatologem. Pokud máte citlivou kůži nebo máte obavy z možných alergických reakcí, konzultujte použití nových produktů s dermatologem. Profesionální rada vám může pomoci předejít nežádoucím reakcím.

Když se objeví alergická reakce

Každá pokožka je jiná a každá reaguje na různé složky trochu jinak. A tak se i u kosmetiky s šetrným složením bez chemických konzervantů, parfemace a dalších dráždivých látek může u někoho objevit alergická reakce. Chceme, abyste se při používání našich produktů cítili bezpečně a věděli, jak postupovat v případě, že by u vás došlo k alergické reakci.

Příznaky alergické reakce

Pokud během používání našich produktů zaznamenáte následující příznaky, může se jednat o alergickou reakci:

  • Zarudnutí
  • Otok
  • Svědění
  • Pálení
  • Vyrážka

Jak postupovat při alergické reakci

Pokud se u vás objeví jakýkoli z výše uvedených příznaků, postupujte podle následujících kroků:

  1. Okamžitě přestaňte produkt používat. Prvním a nejdůležitějším krokem je okamžitě přestat používat produkt, který by mohl být příčinou alergické reakce. Tímto způsobem se vyhnete dalšímu podráždění pokožky.
  2. Opláchněte postižené místo. Pečlivě omyjte postiženou oblast vlažnou vodou, abyste odstranili zbytky produktu. 
  3. Sledujte příznaky. Pozorně sledujte, jak se příznaky vyvíjejí. Pokud se objeví zarudnutí, otok nebo svědění, zaznamenejte si jejich intenzitu a trvání. To vám může pomoci při konzultaci s lékařem.
  4. Vyhledejte odbornou pomoc. Pokud se příznaky nejlepší nebo se zhoršují, vyhledejte lékařskou pomoc. 
  5. Informujte nás o problému. Vaše zkušenosti jsou pro nás důležité. Pokud se u vás objevila alergická reakce, kontaktujte naši zákaznickou podporu, která s vámi vyřeší garanci vrácení peněz.

Pamatujte, že každá pokožka je jedinečná, a proto je důležité být pozorní k jejím potřebám a reagovat na jakékoli změny. Vaše zdraví a pohoda jsou naší prioritou a jsme zde, abychom vám pomohli.

Michaela Gorčíková Nutriční poradce a vývoj produktů

Na starosti mám analýzu, testování a vývoj nových produktů. Mýma rukama projde každý produkt, který se snažím doladit do nejmenšího detailu. Jsem také nutriční terapeutka, proto je zdravý životní styl mou neodmyslitelnou součástí. Miluji jídlo, silový trénink a pohodu u sledování seriálů.